header_03

Sporten met hersenletsel

Neem Carlo. Vijf jaar geleden heeft hij bij een ernstig ongeval een schedelbasisfractuur en ernstig hersenletsel opgelopen. Zijn leven erna is enorm moeilijk geweest, maar de weg naar herstel dankt hij mede aan sport.

“Ik voel me zo goed als ik aan het sporten ben en ook erna. Ik voel me er rustiger door, het doet me zo veel.” En: “Ik denk dat veel mensen met hersenletsel in een zwart gat vallen. Sport kan dat opvangen.” – Carlo

Meet me @ the Gym is het landelijke project dat de Edwin van der Sar Foundation heeft opgezet in samenwerking met Hersenstichting Nederland. De Edwin van der Sar Foundation is een initiatief van oud-Oranje-keeper Edwin van der Sar en zijn vrouw Annemarie.

Onder het motto ‘Never give up’ zet de Edwin van der Sar Foundation zich in voor mensen met een hersenbeschadiging. Doel van de Foundation is om mensen met hersenletsel in beweging te krijgen. Sporten heeft namelijk een bewezen effect op de lichamelijke conditie. Maar ook het mentale (cognitieve en psychische) functioneren verbetert door regelmatig te bewegen en/of sporten.

Edwin van der Sar richtte de stichting op nadat hij zijn actieve loopbaan als profvoetballer had beëindigd. Het gezin Van der Sar heeft aan den lijve ondervonden hoe ingrijpend de invloed van een hersenbeschadiging kan zijn. Annemarie werd in 2009 getroffen door een beroerte. Zij weet hoe moeilijk het is om na een beroerte het leven weer op te pakken. Annemarie is voorzitter van het bestuur van de Foundation. Edwin is beschermheer en ambassadeur.

De Foundation wil mensen met een hersenbeschadiging helpen om hun leven weer op te pakken. Ze stimuleert deze mensen te sporten en te bewegen. Dit gebeurt door projecten financieel te ondersteunen via een stimuleringsfonds en door samenwerking met (zorg)instellingen. Zo ontvangen jaarlijks ongeveer 35 zorginstellingen een gratis sportpakket. Samen met Revalidatie Nederland werkt de Foundation aan een zwemproject voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Fysiotherapeuten worden gestimuleerd zich te verdiepen in de doelgroep. In samenwerking met de Hersenstichting Nederland en Fit!vak, de brancheorganisatie voor erkende sport- en bewegingscentra in Nederland en de Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG), is [email protected] opgezet. De Nederlandse Vriendenloterij heeft 350.000 euro gedoneerd.

Nederland telt bijna 1650 fitnesscentra waarvan er circa 860 aangesloten zijn bij Fit!vak. 75 centra hebben ook het keurmerk Fit!vak Preventiecentrum behaald waarmee zij zich richten op mensen met een (verhoogd risico op een) chronische aandoening, in dit geval Diabetes Mellitus 2. Fitnesscentra die aangesloten zijn bij Fit!vak krijgen de mogelijkheid om hun niveau-4-instructeurs te laten opleiden tot Bewegingsdeskundige NAH. Zij kunnen mensen met NAH begeleiden en het Keurmerk Hersenletsel behalen. Daarmee worden ook deze centra Fit!vak Preventiecentra, specifiek voor de doelgroep NAH. Het streven is om eind 2016 verspreid over Nederland honderd Fit!vak Preventiecentra te hebben met het Keurmerk Hersenletsel.

Plaza Sportiva is hier inmiddels een van en daar zijn we trots op.

logo_meet_me_at_the_gym

logo_van_der_sar_foundation