Vezels – de preventiedokter van onze voeding
Wat?
Voedingsvezels (kortweg vezels) is de verzamelnaam voor een diverse groep koolhydraten die niet in de dunne darm worden verteerd. Voedingsvezels zijn voornamelijk afkomstig uit de celwand van planten. Bij volkorenproducten wordt de hele graankorrel gebruikt. Bij witbrood niet, daar gebruiken de bakkers alleen de kern van de korrel, en niet het buitenste gedeelte. Andere broodsoorten zoals tarwebrood en bruinbrood bestaan uit een mengsel van de hele korrel en de kern. De meeste voedingsvezels, vitamines en mineralen bevinden zich juist in het buitenste gedeelte van de graankorrel. Bij het malen van graankorrels tot bloem of het pellen van rijst, wordt een groot deel van de vezels verwijderd. Daarom zijn volkoren graanproducten (volkorenbrood, volkorenpasta) en zilvervliesrijst rijker aan vezels, vitamines en mineralen dan andere soorten brood en witte rijst. In dierlijke producten zitten geen vezels. Voedingsvezels haal je vooral uit (volkoren)brood, ontbijtgranen, peulvruchten, groente, fruit, aardappelen en noten. Nog meer voordeel: volkoren producten zijn ook voller van smaak.
Waarom?
Vezels zijn belangrijke stoffen voor een gezonde spijsvertering en goed voor de stoelgang. Vezels zijn niet of slecht verteerbaar en geven je ook een vol gevoel. Dat is erg belangrijk, want daardoor eet je niet te veel, grijp je wat minder snel naar snacks en heb je minder de neiging om te gaan snoepen. Dus met het eten van voldoende vezels is het gemakkelijker om een gezond gewicht te krijgen of te houden. Sommige vezels hebben een gunstig effect op je cholesterolgehalte. Daarmee verklein je het risico op hart- en vaatziekten en de kans op een beroerte. Volkoren producten en vezels hangen verder samen met een lagere kans op diabetes type 2 en darmkanker. Het zijn vooral de vezels uit volkoren producten die de kans op hartziekten, overgewicht en diabetes verkleinen.
Hoe?
De Nederlander kan wel wat extra vezels gebruiken, het advies luidt 30 tot 40 gram vezels per dag. Ben je gewend om veel witte graanproducten te eten, zoals witbrood, witte pasta en witte rijst? Vervang ze door de volkoren varianten. Volkorenbrood eten is de meest makkelijke manier om elke dag onder andere vezels, ijzer en B-vitamines binnen te krijgen.